onsdag 9 oktober 2013

Jag blir sååå upprörd!

I dagarna kom det ett påbud till förskolan att de inte längre fick servera risdryck till barn under 1 år. Denna dryck är den som vi gett E sedan hon var ett år på grund av sin allergi. Hon ser den som sin mjölk, även om hon numer tål vanlig mjölk så kommer hon aldrig att dricka den. Hon är van vid den och älskar den, det är så mycket annat hon får försaka så vi är glada att det finns ett altrenativ.

Varför får den då inte serveras?
På livsmedelsverkets hemsida finns följande att läsa:

Livsmedelsverket har under 2012-2013 analyserat tungmetallerna arsenik, bly och kadmium i olika livsmedel för små barn exempelvis modersmjölksersättning, gröt, välling och vegetabiliska drycker, som ris- och havredryck. 

Råd om risdryck

Barn som regelbundet dricker risdryck, kan på sikt få i sig arsenikhalter som kan skada hälsan. Små barn dricker mer i förhållande till sin kroppsvikt och är dessutom känsligare än större. Därför bör man inte ge risdrycker till barn under sex år. Välj istället andra berikade vegetabiliska drycker (t ex havre- och sojadrycker). Mjölk, risdryck och andra berikade drycker ger ofta ett ansenligt tillskott av näring. Om barnet byter mjölk/risdryck mot vatten kan det vara nödvändigt att se över matens näringsinnehåll i övrigt.


Ja men det är ju inte klokt!! Vad är det vi gett vårt barn?! Varsågod, ta lite Arsenik vettja! Hur kan det förekomma och varför har det inte kontrollerats tidigare???

Jag ringde även till vår dietist som även hon starkt avrådde till att använda den, och då är det hon som rekommenderat den från första början. Hon tyckte till och med det var bättre att ge juice dagligen än denna dryck. Hon förstod min oro men tyckte ändå det var bra att det kommit fram nu och inte ännu senare. Ja så kan man ju se det, eller vad sägs om tidigare?!
Morr.


Hur förklarar man det för sin 4-åring? Du får inte dricka den mjölken mer för det är gift i den? Ja det finns inget alternativ, den kommer inte att serveras här mer.

//Annica


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittar in! Lämna gärna en kommentar så blir jag så glad!